Emilia Sjödin

Sociala mediers påverkan på självkänslan

Hej! Hade en redovisning om sociala mediers påverkan på självkänslan idag. Jag tycker självkänslan är något som är extremt viktigt och något vi borde prata om mer frekvent så därför tänker jag ge er ett utdrag från min redovisning för att försöka förklara för er varför en bra självkänsla är så pass viktig! 

Hoppas det uppskattas ! 

Det är väldigt svårt att urskilja på vad som är självförtroende och på vad som är självkänsla. Man kan förklara det som att självförtroendet handlar om den tilltro du har till att klara av saker, att kunna säga att man är bra på något.

Men vad är då självkänslan? Jo, det kan man höra på ordet. Det betyder alltså vad man känner för sig själv. Det handlar om hur man ser på sig själv, hur man definierar sig själv som person och sitt inre värde som människa.

Kortfattat: självförtroende - det vi presterar, självkänsla - den vi är. 

Min fråga är, är sociala medier alltid bra? Är det roligt att läsa om vad andra gör för roligt varje dag medan du bara sitter hemma och pluggar? Är det roligt att se andras jättefina profilbilder när du själv inte kan sluta jämföra dig med andra? Låt oss inse det, att använda sociala medier kan röra upp många känslor, bland annat ledsnad. En orsak är att man omedvetet jämför sitt egna liv med andra Facebookanvändares liv och därför känner vi konkurrens.

På nutidens internet handlar nästan allt om ideal. Dagens ideal bland tjejer är att ha pinnsmala ben, stora bröst, utstickande höftben. De ska ha magra midjor med synliga revben. Det här är oproportionerligt och eftersom många strävar efter att se ut såhär så ökar ångest, depression och ätstörningarna samtidigt som självkänslan minskar. Den psykiska ohälsan har ökar för att internet lägger en stor fokus på hälsa och kroppsförändring.

 

 
 Vi tror alltså om vi går ner i vikt och blir jättesmala så kommer vi må bättre eftersom vi ser ut som dagens ideal. Men det, mina vänner är ett tecken på en dålig självkänsla.

 Hur påverkar sociala medier vår självkänsla fysiskt dåligt? Det psykiska och det fysiska påverkan på självkänslan håller varandra hand i hand. Det är tankarna som gör att vi mår dåligt och får ångest. Vi känner oss missnöjda med vår självbild och därför vill vi ändra den. Vi försöker träna för att gå ner i vikt. Vi blir smalare men vi når inte idealet. Den farliga metoden många använder sig av är att svälta sig själv. Att få en ätstörning. Jag har ett par vänner som har lidit och lider av en ätstörning, vilket är väldigt jobbigt eftersom man ser hur dessa betydelsefulla personer verkligen sakta försvinner. De väljer att ta mycket mat på tallriken, tar två tuggor och slänger resten. De låser in sig på toaletten och spyr. De får ångest och hamnar i en depression. De skadar sig själv eller har självmordstankar.

 

Varför ska dessa sjuka ideal bestämma om vi duger eller inte duger. I dagens samhälle anses det viktigt att passa in, att göra som alla andra, ha det alla andra har. Men samtidigt utmanar sociala medier oss till att sticka ut och inte vara som alla andra. Vi ska sticka ut och passa in, men sticker vi ut så passar vi tyvärr inte in. Medierna ger oss dubbla budskap vilket gör det svårt att veta hur vi ska få bekräftelse. Det här blir till en ond cirkel eftersom det spelar ingen roll hur vi handlar, vi gör fel i vilket val vi än väljer. Vår självkänsla minskar eftersom vi inte kan hitta denna bekräftelse.

 

Det många inte förstår är att man måste jobba på självförtroendet och självkänslan för att må bra och för att bli nöjd med sig själv. Att sträva efter att se ut som idealet idag är inte hållbart. Att gå ner eller upp i vikt kommer inte göra dig lycklig eller nöjd, så vidare du inte tycker du är ohälsosam. Att höra att man är smal är lika jobbigt som att bli kallad tjock. Men det är mer accepterat att vara smal vilket är sjukt. Låt inte omgivningen bestämma hur du ska se ut. Det är endast du som kan göra din självkänsla bättre. Det handlar om dina tankar, beteendet och dina känslor än din vikt. Förstår ni?

 

Du kommer aldrig bli nöjd med din kropp om du inte ändrar ditt tankesätt. Att öva på att vara nöjd med sig själv precis som man är är det viktigaste. Även om du skulle gå ner i vikt kan det visa sig att du fortfarande inte är nöjd med dig själv, och det beror på att din självkänsla inte har blivit bättre. Du kommer försöka ändra på dig själv och slösa bort tiden istället för att njuta av ett underbart liv. Du kommer inte få en bättre självkänsla, du kommer vara kvar där du är för att du har lagt din energi på att fixa ditt utseende istället för att jobba på en bra självkänsla. Ditt liv kommer att komma i balans när du väl har fått en bra självkänsla och självförtroende. Så istället för att slösa tid på att gå ner eller upp i vikt så måste vi ändra vårt tänkande om oss själva. Jag är jag och jag duger precis som jag är.

 

Att jämföra dig med andra kommer aldrig få din självkänsla att bli bättre. Jag har en kompis som blev irriterad varje gång hon gick ut på internet. Hon blev avundsjuk på allas liv och att hon hade det sämre ställt än vad alla andra visade. Därför bestämde hon sig för att radera alla sociala medier. Det är väldigt smart för då slipper man jämföra sig med sina nära och kära.

 

Anledningen till att man påverkas av idealt är för att självkänslan är så pass låg och man känner att man måste passa in. Sociala medier idag är så stort att nästan alla använder sig av dem. Folk får sömnproblem för att de ligger med mobilerna länge in på natten. Vi är ständigt online. Förut hade man inte samma sorts press på sig för att efterlikna idealet eftersom man inte såg idealen överallt. Idag ser vi ideal vart vi än vänder oss. Tv, mobiler, tidningar allt. Förut innan dessa sociala medier såg vi endast idealen i tidningar. Dessutom påverkades man endast av kändisar och inte av sina vänner. Därför kände man inte lika stort bekräftelsebehov som man gör idag. Det är lättare att jämföra sig med sina vänner än en kändis. Men om vi istället ändrar vårt tänkesätt om oss själva så kommer inte idealt störa oss ett dugg. En bra självkänsla låter inte dig jämföras med dina vänner. För du vet att du är du och du duger precis som du är.

 

 

 

#1 - j<3

Riktigt bra Emilia du är verkligen en inspiration för både mig och alla andra!! av mig skulle du få ett A+ !!<3

(samtidigt när jag läste åt jag glass, hehe)

Svar: Tack så mycket vad glad jag blir ! Haha ja glass är ju gott så :)<4
Emilia Sjödin