Emilia Sjödin

lär dig hur man använder bländaren
Om du vill ändra bländaren själv så rattar du till A på nikon kameror och på Av på canon kameror. Men du kan också ratta till M, manuell inställning. Där du får bestämma alla inställningar helt själv. Medans på A eller AV Så bestämmer du bländaren medans kameran sköter resten!
 
Högt tal och litet tal.
Det är lite klurigt med bländartal, för allt blir spegelvändt. tex 1.8 är ett större bländartal än bländartalet 25. Tänk då att om det är ett kommatecken imellan så är det ett högre tal. Men är det tex 1.8 och 4.5 så är fortfarande 1.8 störst för att den har ett mindre tal.
 
Bländartalen skrivs som F1.8 eller F4.5 alltså med ett F framför.
Ju mer öppen bländaren är när du tar kortet, desto mer ljus kommer in i kameran. Och ju mer öppen den är, desto mindre blir skärpedjupet.
Alltså
Stor bländaröppning (F1.8) ger mer ljus och mindre skärpedjup.

Liten bländaröppning (F25) ger mindre ljus och större skärpedjup.

skärpedjup = fokus.
F4.0
 
Som ni ser så har ju den här bilden en stor bländaröppning F4.0 och ni ser att fokusen ligger på ringen och bordet medans bakgrunden är suddig.
Stor bländaröppning släpper in mer ljus.
F16
Den här bilden släpper inte in lika mycket ljus så den blir lite mörkare. Och som ni ser så är bakgrunden mer synligare på den här bilden. Men fokusen ligger fortfarande på ringen. Men vill ni få samma ljus som i första bilden måste ni kompensera med ISO och SLutartid, Vilket jag kommer att förklara en annan gång.
 
Hoppas ni nu föstår hur man använder bländaren! :)
#1 - Amanda | Fotograf

fina bilder :D

Svar: tack :)
Emilia Sjödin