Emilia Sjödin

10 Tips till ett självsäkert kroppsspråk
1. Slappna av. 
När vi är osäkra och stressade tenderar vi att spänna oss, som om vi vore beredda att bli anfallna fysiskt. Se till att istället ha ett lugnt och avslappnat kroppspråk och kroppshållning. Det här gör inte bara att du verkar mer självsäker, utan du kommer också att må bättre och din kropp kommer att tacka dig för det.
Sitt eller stå stadigt, låt axlarna sjunka ned, slappna av i käkmusklerna och låt armarna och händerna vara avslappnade.
 
2. Minska nevösa gester. 
När man är nervös eller stressad är det lätt att man uttrycker det i sitt kroppsspråk med olika nervösa gester. Det sker helt omedvetet, men om du är uppmärksam i stunden (eller tänker tillbaka på hur du brukar bete dig, kanske kan du till och med fråga någon som känner dig väl) kan du upptäcka det och se till att göra något åt det!
Saker som lätt ger ett väldigt nervöst och osäkert intryck kan vara att ständigt fingra på något, dra sig i kläderna, trumma med fingrarna eller att studsa med fötterna. Om du upptäcker att du gör någon nervös gest, ta ett djupt andetag och placera fötterna stadigt i marken och låt händerna slappna av.
 
3. Le!
Leenden har en kraftfull effekt på oss människor. Vår hjärna föredrar leende ansikten, och att le får inte bara dig att må bättre utan det får också människor omkring dig att uppfatta dig som pålitlig och ofarlig att prata med. En avslappnad, leende person ger ett oerhört självsäkert intryck jämfört med en stel och spänd person. Dessutom, eftersom de flesta människor ler tillbaka när du ler mot dem kommer ditt leende att skapa positiva känslor hos den personen, som den sen kan förknippa med dig.
 
4. Håll huvudet och ögonen högt. 
Att titta ner verkar osäkert och gör att du tappar all din pondus, samtidigt försätter det dig i en negativ sinnesstämning. Om du måste titta bort så titta åt sidan eller uppåt.
 
 
 
5. Håll ögonkontakten, men sirra inte i ögonen. 
Se personen mer i ögonen när de talar och titta inte lika intensivt medan du talar normalt. Om du däremot vill göra ditt budskap extra kraftfullt så kan du titta personen i ögonen mer än vanligt även när du talar.
 
6. Tips som gör ögonkontakten mer avlsappnad.
 Ett tips om det känns väldigt jobbigt att kolla någon i ögonen eller om du har problem med att folk tycker att du stirrar kan vara att fokusera på deras ögonbryn eller mittemella ögonen istället för att fokusera på pupillen, det ger en mycket mjukare och mer avslappnad ögonkontakt.
 
7. Förbättra din kroppshållning
Håll ryggen och nacken rak och dra bak axlarna lätt för att få en snygg och självsäker hållning som dessutom är hälsosam. Det signalerar självsäkerhet och hälsa. Det är väldigt attraktivt med en bra hållning både för tjejer och killar. Många personer som skulle vara jättesnygga ser knappt ens medelbra ut med dålig hållning och kroppsspråk.
 
8.Din inställning får andra att lyssna. 
Utgå från att det du säger är intressant och att andra vill höra på dig, att du är en person av högt värde, då det kommer påverka dig så att du beter dig som en intressant och attraktiv person och då också BLIR det. Om du har den motsatta inställningen så kommer du också förmedla precis det och andra kommer att se dig och ditt budskap som ointressant. Tänk dig när du pratar om något du verkligen är bra på och vet att folk vill höra, då lyssnar också folk – mycket på grund av att du har inställningen att det du säger faktiskt är intressant. Försök att tillämpa det i alla situationer – din röst är värdefull.
 
9. Skicka den inre kritikern på semester. 
Var uppmärksam på din inre röst, vad säger du till dig själv egentligen? Om du känner dig osäker beror det ofta på att du tänker osäkra tankar, ofta formulerade av din inre kritiker som är expert på att tala om för dig att du gör och är fel. Inse att den inre kritikerns tankar är just tankar och inte sanningen. Skapa istället egna medvetna tankar som du vill tänka om dig själv, till exempel att du är självsäker och intressant, och låt dem ta kritikerns plats.
 
10. Fake it 'til you make it. 
Även om du inte känner dig självsäker så kan du på många sätt ändra ditt kroppsspråk så att du verkar säker, vilket i sin tur kommer att göra så att du känner dig mer självsäker och tillsut också blir det. Forskare har i flera studier observerat att personer som fejkar ett självsäkert kroppsspråk faktiskt blir mer självsäkra. Det fungerar eftersom kroppen ger dig ökade testosteronhalter när du har ett självsäkert kroppsspråk (ta mycket plats) samtidigt som den sänker dina halter av stresshormoner vilket gör dig mer avslappnad. Så fejka på!