Emilia Sjödin

Kameratips - vitbalans
Här kommer ett jätteviktigt kameratips! När du fotar bilder och märker att färgen inte blir detsamma som i verkligheten kan det bero på att din vitbalans är felinställd. Det är jättelätt att ställa in vitbalansen manuellt! 
 
Såhär gör du:  
  1. Du ställer upp kameran där du tänker fota med inställningar du tycker passar. 
  2. Du tar fram ett helt vitt blankt papper och håller upp den framför kameran så att hela bilden blir täckt av detta vita papper. 
  3. Du tar en bild av pappret och sedan går in på inställningar och letar upp vitbalans eller cybolen för vitbalans som ser ut såhär. Den du ska välja är den sybolen som står vid EGEN. 
  4. När du hittat sybolen så trycker du på den och sedan får du antingen välja vilken bild du vill göra till vitbalans och då väljer du bilden på pappret du nyss tog, bilden kommer antagligen att vara gul eller blå. När du sedan har valt den bilden kommer din vitbalans ställa in sig efter pappret. Så om pappret från början blev blått ska bilden nu bli vit. 
 
Det är inte svårare än så! viktigt att tänka på är att om du förflyttar kameran till ett annat ljus, till exempel från utomhus till inomhus så måste man ändra vitbalansen ytterligare. 
 
Hoppas tipset hjälpte! 
 
#1 - Henrietta Nylund

Så bra tips! Brukar ha problem med det där ibland!

Svar: Vad kul att du tycker det! :) Ja det brukar kunna vara lite klurigt :)
Emilia Sjödin